Windows 8.1: het nieuwe Smart Search

Windows 8.1: het nieuwe Smart Search

Windows 8.1 heeft een handige nieuwe Smart Search-functie, waarmee de Bing-zoekmachine beter dan ooit is geïntegreerd in het besturingssysteem van Microsoft. In dit artikel leggen we je uit hoe de functie precies werkt.

Hoe zat het in Windows 8?

Om te zien waar de verschillen liggen is het handig om eerst te kijken naar de zoekfunctie zoals die was in Windows 8. Deze interne zoekmachine was al een enorme stap vooruit ten opzichte van eerdere Windows-versies:

  • Je opende de zoekfunctie via een balk aan de rechterkant van het scherm.
  • Je bladerde met de zoekfunctie door apps, instellingen en bestanden.
  • Je zocht met de zoekfunctie ook binnen bepaalde apps. Het was dus een contextuele zoekfunctie.

Hoe zit het in Windows 8.1?

Op het eerste gezicht ziet de zoekfunctie van Windows 8.1 er hetzelfde uit als voorheen, maar je merkt direct het verschil wanneer je ‘m gebruikt. Nieuw is namelijk de diepe integratie met Bing en een menu om direct onderscheid te maken tussen instellingen, bestanden, internetafbeeldingen en internetvideo’s.

Weg is de mogelijkheid om direct apps op je hoofdscherm te zoeken, maar de contextuele zoekfunctie is er nog steeds. Gebruik je bijvoorbeeld de officiële Twitter-app voor Windows 8, dan zoek je binnen die app via de overkoepelende zoekfunctie van Windows 8.1. Ook heeft de Store nu eindelijk een zoekfunctie rechtsboven in beeld.

Kies je geen categorie en zoek je in ‘alles’, dan toont Windows 8.1 onder de zoekbalk verschillende suggesties onder elkaar: eerst bestanden, apps en instellingen, daaronder de Bing-zoekresultaten.

Die Bing-integratie is dus ook nieuw. Typ in de zoekbalk bijvoorbeeld ‘New York’ en Bing geeft een uitgebreide visuele weergave van Bing Travel, het weer in New York en een link naar Wikipedia. Zou je bestanden op je harde schijf hebben staan die voldoen aan de zoekterm, dan toont Windows 8.1 deze links in het scherm. Rechts in het scherm vind je afbeeldingen via Bing.com, apps in de Windows Store en natuurlijk een reeks zoekresultaten voor webpagina’s.

Heb je één of meerdere bestanden met ‘New York’ in de titel, dan toont de zoekmachine deze voorop, met daarnaast informatie uit andere apps.

Is Bing verplicht?

Nee, Bing is niet verplicht. Windows 8.1 geeft je de mogelijkheid om de zoekresultaten van Bing niet te tonen via de zoekfunctie, waarmee je de resultaten dus beperkt tot de bestanden een applicaties op je computer. Hoe doe je dit? Ga via de Charms Bar naar je pc-instellingen en open Search and appsSearch. Zet vervolgens Use Bing to search online uit en je bent verlost van de online zoekresultaten in de zoekfunctie van Windows 8.1.

In hetzelfde menu pas je de zoekfunctie naar eigen wens aan. Kies hier bijvoorbeeld of je wilt dat je browsergegevens en locatie worden gebruikt voor persoonlijke zoekresultaten, en of je aanstootgevende en volwassen content wilt toelaten of niet.

Windows 8.1 brengt een hoop verbeteringen ten opzichte van Windows 8 en Smart Search is daar één van. De nieuwe zoekfunctie is mooi, snel en efficiënt, maar het is de vraag of iedereen zit te wachten op de vergaande Bing-integratie.

Zit jij te wachten op Windows 8.1?

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden