Veelbesproken taxi-app Uber concurreert met gewone taxi

Veelbesproken taxi-app Uber concurreert met gewone taxi

Je hebt de naam Uber vast wel eens horen vallen, maar wat doet deze app precies? Uber is een mobiele applicatie die gebruikers direct in contact brengt met Uber-chauffeurs. Met behulp van de geo-locatie op je smartphone, staat je privé-chauffeur binnen de kortste keren bij je op de stoep.

Het Californische bedrijf hoeft zich niet aan de traditionele administratieve en commerciële regels voor taxibedrijven te houden. Daarom is Uber een grote concurrent voor de gewone taxi en krijgt de app veel kritiek te verduren. Zo is de app in verschillende steden verboden en zijn er klachten over Uber-chauffeurs. Reden genoeg om eens dieper in te gaan op deze veelbesproken taxi-app.

Uber, kind van de digitale tijd

Het bedrijf Uber – voorheen UberCab – ontstond in het hart van Silicon Valley, San Francisco. Het idee achter de app? Bied een privé-auto met chauffeur aan tegen een betaalbare prijs. Om het nog gemakkelijker te maken, reserveer je de auto op je smartphone met behulp van de geo-locatie.

Net als veel andere online diensten, besteedt Uber veel aandacht aan het verlenen van een bepaalde service. Zo eist het bedrijf dat alle wagens een flesje water voor hun klanten hebben. Afhankelijk van de gekozen dienst, krijg je soms ook energy drinks, snoep en meer.

Alle betalingen worden in de app afgehandeld. Kom je aan op je bestemming, dan wordt het tarief direct van je creditcard afgeschreven. Contant betalen is niet mogelijk, net als het geven van een fooi of afdingen.

Hoe meld je je aan?

Een account bij Uber maken is een fluitje van een cent. Je geeft de volgende informatie: een geldig e-mail adres, je telefoonnummer, het nummer van je creditcard of Paypal-rekening en uiteindelijk een wachtwoord. Aanmelden kan via de app of via Uber.com.

Een privé-chauffeur bestel je op twee manieren: via de apps voor iPhone en Android, of via de mobiele site van Uber, die je met elke smartphone of tablet met een browser bezoekt.

Om de dienst goed te laten werken, geef je Uber toegang tot je locatiegegevens.

Hoe bestel je een taxi?

Uber detecteert automatisch je locatie met behulp van geo-locatie. Om een taxi te bestellen, voer je je bestemming in op de kaart en klik je op OK. Vervolgens zoekt Uber de dichtstbijzijnde chauffeur en laat je weten hoe lang het duurt voor de auto er is.

Geef je eindbestemming aan op de kaart.

Als de bestuurder de rit accepteert, krijg je toegang tot deze informatie en ontvang je een sms’je ter bevestiging. Mocht het nodig zijn, dan kun je de chauffeur ook bellen.

Dankzij geo-locatie zie je je de auto in realtime je kant uit komen. Na de rit beoordeel je je chauffeur via de app. Bestuurders geven trouwens ook een recensie over hun klanten!

Wat zijn de tarieven?

Uber biedt een breed scala van meer of minder luxe voertuigen. Je kunt onder andere kiezen uit:

UberBlack: Hiermee is het allemaal begonnen. De tarieven zijn hoger dan die van een traditionele taxi, maar de voertuigen zijn luxer en de ervaring over het algemeen veel beter.

Uber biedt een breed scala aan tarieven.

UberX: Beperkt budget? Dan is UberX iets voor jou. De auto is weliswaar wat minder luxe, maar de service en garanties zijn hetzelfde.

UberPOP: UberPOP is de goedkoopste manier om van Uber gebruik te maken. Het systeem is te vergelijken met carpooling. Uber selecteert particulieren en geeft en een spoedcursus. Zodra ze hun certificaat hebben, kunnen deze niet-professionele chauffeurs ook voor Uber rijden.

In de afgelopen maanden is Uber steeds meer nieuwe diensten aan gaan bieden. Zo kun je in Amerika je kerstboom thuis laten bezorgen met het UberTREE project en bestel je in Sydney een watertaxi via UberBoat.

Zijn er alternatieven voor Uber?

Hoewel Uber de marktleider is, zijn er ook andere apps die dergelijke diensten aanbieden. Zo is er Lyft (beschikbaar voor iPhone en Android) dat een soortgelijke dienst als UberPOP aanbiedt. Hou ook SideCar Ride voor iPhone en Android in de gaten. De ontwikkelaar wil flexibeler prijzen introduceren met zijn app.

Controverse

De dienst heeft om verschillende redenen behoorlijk wat kritiek gekregen. Allereerst zou Uber oneerlijke concurrentie uitoefenen met traditionele taxi’s. Uber betaalt niet voor de dure vergunningen en certificaten die een gewone taxidienst wel nodig heeft.

Ook zouden de chauffeurs minder goed opgeleid zijn. Hier is al vaak kritiek op geuit (ook door de chauffeurs zelf), zeker na recente ongevallen met Uber-auto’s.

De nieuwe dienst van Uber, UberPOP, ontkomt ook niet aan kritiek. De service is een directe concurrent voor traditionele carpooling sites als BlaBlaCar (web, Android, iPhone). Echter, in veel landen is carpoolen slechts toegestaan als dit zonder winstoogmerk wordt gedaan. De chauffeurs die aangesloten zijn bij UberPOP krijgen gewoon betaald. In sommige steden, zoals Brussel, is de dienst dan ook al verboden.

Hoewel de service over het algemeen hoog gewaardeerd wordt, zijn er ook chauffeurs die nog wel een lesje klantvriendelijkheid kunnen gebruiken. Zoals een chauffeur in Parijs, die weigerde een homostel mee te nemen.

Gebruikers van Uber klagen ook over de prijzen, die vooral rond de feestdagen volgens velen extreem hoog zijn. Uber verdedigt zich door de stellen dat het tarief afhankelijk is van de beschikbaarheid van de voertuigen.

Eén ding is zeker: als de traditionele taxidiensten in opstand komen tegen Uber, is dat nog maar het begin van een enorm juridisch drama.

Lees ook:

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden