Terug naar school – Voorkom afleiding en zet je apps achter slot en grendel

Terug naar school – Voorkom afleiding en zet je apps achter slot en grendel

De vakantie is voorbij, je eerste toets of tentamen is op komst. Maar die apps zijn zo verslavend… Om afleiding te voorkomen gaan ze tijdens het studeren achter slot en grendel.

Wilskracht is lang niet altijd genoeg om games, apps en websites te vermijden wanneer er gestudeerd moet worden. Volgens een recente studie zegt 70% van alle studenten last te hebben van afleiding van games of surfen op het web. De studieresultaten lijden eronder.

Of je nu ouder, leerling of student bent, het is handig om te weten dat er een hangslot bestaat om apps, games en websites tijdelijk te blokkeren. Volg de hiervoor de volgende stappen:

1. Download de app-sloten voor Windows en Android

De ‘sloten’ die we gebruiken in deze tutorial zijn:

Focus Lock download je via Google Play; FocalFilter is een klein programma voor op je Windows-pc.

2. Focus Lock instellen op Android

Elke keer dat je Focus Lock opent, vraagt de app om een code. De eerste keer is die code 0000, maar je kunt ‘m veranderen in de opties. Doel hiervan is om te voorkomen dat de blokkering door bijvoorbeeld je kind zomaar wordt opgeheven.

Bij het tabblad Installed kies je de app die je tijdelijk wilt blokkeren voor gebruik. Tik op het slot-pictogram, wacht tot ‘ie groen wordt en de applicatie is geblokkeerd. Nu verschijnt ‘ie ook bij het tabblad Locked.

Om de duur van de blokkering in te stellen tik je op het pictogram met de stopwatch. Daar stel je in hoe lang de gekozen apps op slot gaan en wanneer je bijvoorbeeld een blokkeerpauze wilt inlassen.

3. Configureer FocalFilter voor Windows

FocalFilter bestaat uit weinig meer dan een simpel venster waar je de blokkeertijd, te blokkeren apps en verboden websites kiest. Met één klik op de knop activeer je vervolgens de blokkade.

Klik op Edit My Site List om webpagina’s die je wilt blokkeren toe te voegen; de sites die je kiest zijn in geen enkele browser te openen. Voeg één pagina toe per regel. Het stukje http:// mag je weglaten uit de webadressen.

Zodra je de lijst hebt opgeslagen klik je op Block My Site List. Open een browser en je zult merken dat je favoriete afleiders achter digitaal slot en grendel zitten. Vergrendelde pagina’s blijven ontoegankelijk tot de ingestelde tijd is verlopen of tot wanneer je je pc herstart.

Let wel op: Windows wil FocalFilter nogal eens herkennen als virus. Krijg je een dergelijke waarschuwing, dan moet je FocalFilter handmatig machtigen om blokkades op te werpen.

Handmatig toestaan dat FocalFilter zijn werk doet.

4. Het slot ontgrendelen

FocalFilter uitschakelen is zo eenvoudig als het volledig opnieuw opstarten van je pc. Om Focus Lock te deactiveren moet je wachten tot de pauzemelding verschijnt, vervolgens de app openen en ‘m uitschakelen.

Zowel FocalFilter als Focus Lock zijn natuurlijk ook gewoon van je computer of telefoon te verwijderen. Doel van beide applicaties is niet om je volledige toegang tot games, websites en apps te blokkeren, maar om je in ieder geval te helpen niet toe te geven aan je impulsen.

Hulp met eigen verantwoordeijkheid

Beschouw deze hulpprogramma’s daarom als extra obstakel op de weg naar afleiding van je studeerwerk. De apps zijn gemakkelijk te gebruiken, maar niet zo rigoureus dat je hele computer op slot gaat. De extra stap die je moet nemen om je favoriete websites te bezoeken is hopelijk genoeg om van het tijdrovende bezoekje af te zien. Op naar die voldoende!

Lees ook:

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden