Facebook verbindt jou en je vrienden via Graph Search

Facebook verbindt jou en je vrienden via Graph Search

Facebook introduceert Graph Search. Het sociale netwerk breidt daarmee zijn interne zoekfunctie uit tot een sociale speurder in je netwerk van vrienden en alles wat zij met jou hebben gedeeld. Ook gaat het design van de website op de schop met een nieuwe blauwe balk volledig gericht op de nieuwe zoekfunctie.

De zoekfunctie helpt je niet meer alleen vrienden en pagina’s te vinden, ook zoekt het naar informatie die jouw vrienden delen op Facebook. Zie het zo: als je zoekt op “Amersfoort”, dan gaat Facebook op zoek naar vrienden van jou in Amersfoort. Zoek je op “Star Wars” dan geeft Graph Search een overzicht van vrienden die Star Wars leuk vinden. Al deze resultaten worden weergegeven terwijl je typt.

Sociaal zoeken met Graph Search

Zulke zoekfuncties zijn eenvoudig te combineren. Wil je bijvoorbeeld een Star Wars-marathon organiseren in Amersfoort, dan zoekt Facebook voor jou vrienden die in Amersfoort wonen én de filmserie hebben ‘geliket’ op het sociale netwerk.  Dit maakt het tevens een handig gereedschap voor mensen op zoek naar een date. Zoek je op vrijgezelle mannen die wonen in Amersfoort, maar oorspronkelijk uit Amerika komen, dan kan dat eenvoudig.

Ook laat Graph Search je zoeken door bijvoorbeeld foto’s die anderen hebben geplaatst, muziek die je leuk vindt enzovoorts. Zoek je bijvoorbeeld “foto’s van vrienden in Amsterdam” dan zie je foto’s die jouw contacten hebben genomen in de hoofdstad. Zoek je op “muziek die mijn vrienden leuk vinden” dan ontdek je op die manier nieuwe liedjes. Zoek je op “foto’s van Marianne en ik”, dan geeft Facebook foto’s van jou en je vriendin.

Facebook noemt ook praktische voorbeelden. Zoek bijvoorbeeld op een tandarts in Rotterdam en je ziet – als je vrienden een beetje sociaal ingesteld zijn – tandartsen waarbij je contacten zijn ingecheckt. Om meer algemene resultaten te tonen integreert Facebook ook resultaten van zoekmachine Bing, zoals het weerbericht op een bepaalde locatie. In de toekomst wil Facebook samenwerken met meerdere bedrijven “zolang ze de privacy van gebruikers waarborgen”, aldus grote baas Mark Zuckerberg. Zuckerberg sluit hier samenwerking met Google niet uit.

Heb je een interessant persoon ontmoet op een feestje waarvan je weet dat hij/zij bevriend is met één van jouw Facebook-vrienden? Zoek dan bijvoorbeeld op “mensen die Peter heten en bevriend zijn met X” en je hebt de persoon in een handomdraai gevonden. Soortgelijke zoekopdrachten voor ontmoetingen in het echte leven zijn bijvoorbeeld “mensen die op school X zaten” of “mensen die op moment X  op plek Y waren ingecheckt (met Foursquare)”.

Nieuw uiterlijk Facebook

Met de nieuwe Graph Search ontwikkelt Facebook tegelijk een nieuw uiterlijk van het sociale netwerk. Boven in beeld zie je nu een blauwe balk met daarop een kenmerkende F, de bekende icoontjes voor updates over reacties én het nieuwe zoekveld. In dit zoekveld typ je jouw opdracht, waarna Facebook deze aanvult met suggesties én direct de resultaten toont.

Ben je niet tevreden met de resultaten of wil je je zoekopdracht uitbreiden of juist specificeren? Dan doe je dit met opties aan de rechterkant van het scherm.

Privacy

Graph Search brengt uiteraard vragen met zich mee over privacy. Kan iedereen zomaar zoeken in alles wat jij online hebt geplaatst? Nee, absoluut niet, aldus Facebook zelf. Enkel materiaal dat je zelf openbaar hebt gedeeld is zichtbaar voor anderen. Verder zien alleen vrienden jouw materiaal, als jij dat zo hebt ingesteld.

Ook handig voor privacyredenen: je kunt complete verzameling van foto’s met jou hoofd erop ‘untaggen’ zodat ze niet meer op jouw profiel verschijnen.

Ben je geïnteresseerd in Graph Search en wil je het alvast proberen? Via deze link kun je je al aanmelden om mee te doen aan een bèta.

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden