Facebook Graph Search en Privacy: 5 handige tips

Facebook Graph Search en Privacy: 5 handige tips

Graph Search is het nieuwste project van Facebook: een zoekmachine in het sociale netwerk zelf. Het programma, dat in het Nederlands Sociogram heet, geeft je de mogelijkheid het ledenbestand van Facebook uitgebreid te doorzoeken. Nu iedereen eenvoudiger te vinden is, is het handig om bewust te worden van jouw zichtbaarheid op Facebook. We geven je daarom 5 handige tips voor goede online beveiliging.

Graph Search wordt op dit moment getest in Amerika, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Europese Facebook-gebruikers hebben nu het voordeel dat ze weten wat er gaat veranderen, en daar kan je nog snel je instellingen op aanpassen.

Privacyinstellingen in het Activiteitlogboek

Met deze zoekmachine wordt het veel eenvoudiger om mensen op Facebook te vinden. Alle informatie die jij met je vrienden deelt wordt door Graph Search opgepikt. Stel dat jij Goede Tijden, Slechte Tijden leuk vindt op Facebook, dan verschijn jij voortaan in een zoeklijstje van mensen die graag GTST kijken. Dit gebeurt in je vriendenlijst maar ook in algemene zoekresultaten. Dit is leuk want zo vind je veel meer mensen met dezelfde interesses, maar er kleeft ook een nadeel aan. Mag iedereen op Facebook zien dat jij, vrijgezelle man van 31 uit Delft, eigenlijk heel graag naar Marco Borsato luistert of is dat iets voor intimi?1. Bekijk jouw privacyinstellingen in je Activiteitlogboek


Om erachter te komen welke informatie van jou zichtbaar is voor anderen bekijk je het Activiteitlogboek. Daarin staat precies wat jij leuk vindt, waar jij het laatst hebt ingecheckt en wie jouw nieuwe vrienden zijn. Ook zie je welke apps jij gebruikt op Facebook. Deze informatie is te beheren via het slotje rechts bovenaan de pagina.2. Check jouw Applicaties


In je activiteitenlogboek vind je onder het kopje Meer de optie Alle apps. Hier staan alle applicaties die jij toegang hebt gegeven tot jouw informatie. Deze gegevens zijn ook terug te vinden met Facebook-Sociogram, dus als je niet wilt dat iedereen ziet dat jij Farmville speelt is het handig om hier wat te censureren.

Dit doe je door Alle apps aan te klikken en in eerste instantie de programma’s te verwijderen die je niet gebruikt. Daarnaast beheer je jouw online zichtbaarheid per app. Zo zorg je ervoor dat je vrienden nog wel zien dat je een nieuwe tractor hebt in Farmville, maar je toekomstige baas niet.

3. Controleer de foto-opties


Natuurlijk wil je jouw fantastische vakantiekiekjes met je vrienden delen, maar niet alle Facebook-gebruikers hoeven jouw bikinifoto’s te zien. Daarom is het van groot belang dat je de beveiliging van je foto’s goed beheert. Dit doe je door rechts bovenin op Privacyinstellingen te klikken.

Hier bepaal je eenvoudig wie welke informatie van jou te zien krijgt. Daarnaast heb je de keuze om je tijdlijn beter te beheren.4. Beheer jouw Info


Info is het blokje informatie dat direct op jouw tijdlijn te zien is. Dit onderdeel wordt een stuk belangrijker door de invoering van Graph Search omdat de meest zichtbare informatie hier te vinden is. En dat werkt zowel in je voordeel als nadeel. Ben je op zoek naar een nieuwe relatie, baan of hobby? Vermeld hier specifieke gegevens en je nieuwe partner, baas of de lokale hockeyclub hebben jou snel gevonden met Sociogram. Wil je juist níet dat al jouw collegae zien dat jij als 41-jarige al je vrije tijd besteedt aan Dungeons & Dragons? Verberg hier dan eenvoudig je verjaardag.

5. Lees het officiële artikel over Graph Search en Privacy


Op de Facebook informatie website staat een Nederlands artikel over de zoekmachine Sociogram. Dit artikel helpt je verder met het bewerken van je privacyinstellingen. Het artikel vind je hier.

We houden de veranderingen van Facebook goed in de gaten. Kijk regelmatig op ons blog voor de laatste informatie en handige tips.

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden